Menu
Pletterij Debat en Cultuur

JazzX: podium voor nieuwe, jonge jazz

PLETTERIJ 25 JAAR!

Home > BLOG > 2021 > JazzX: podium voor nieuwe, jonge jazz

In 2014 ontstond bij de Lionsclub Velsen het plan voor een serie voor jonge jazzmusici.Het idee was: er komen zo veel jonge nieuwe jazz-musici van de podia en er is zo weinig plek om een behoorlijk concert te spelen, daar moeten we iets aan doen. Op zoek naar een geschikte plek om deze concerten te laten plaats vinden kwamen de initiatiefnemers via het Witte Theater in IJmuiden bij de Pletterij uit.

We hadden al een naam als podium met behoorlijke faciliteiten en een goede programmering en een degelijke basis om een langlopend avontuur aan te gaan. Harry Schoonewelle met zijn programma Jazz or No bij de lokale radio Haarlem 105 haakte aan met live interviews vanaf het podium. Maart 2015 vond het eerste concert plaats van Sindsdien speelden 28 groepen in de serie. Voor een gegarandeerde gage en een vast publiek lukte het de programmeurs om zo’n beetje alle interessante jonge groepen op te laten treden.

Muzikanten die zijn doorgedrongen als Kika Sprangers, Jimmy Hueting, Alessandro Fongaro, Wouter Khüne, Jorrit Westerhof en de groep Tommy Moustache stonden de afgelopen 7 jaar op het JazzX- podium. YouTube Playlist

Vanaf september 2021 wordt de serie weer opgestart. Niet langer door de Lionsclub maar door de onafhankelijke stichting JazzX. https://www.jazzx.nl/

JazzX

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.

 

27 Jun 2021
TOP

F

X

W

E

M