Menu
Pletterij Debat en Cultuur

IN THE ZONE, Carate Urio Orchestra

Aflevering 33, nog 19 weken

Home > BLOG > 2017 > IN THE ZONE, Carate Urio Orchestra

Muzikanten hebben zo hun eigen dieventaaltje. Uitdrukkingen die de buitenwereld niets zeggen maar waarmee de ‘insiders’ direct weten wat er wordt bedoeld. Een zo’n uitdrukking is ‘in the zone’ wat zoiets betekent als ‘op dezelfde golflengte’ of ‘in dezelfde sfeer’. Dat is een staat van zijn die als spiritueel kan worden ervaren en ontstaat als muzikanten tijdens het spelen ‘één worden’. Maar ook is het een gemoedstoestand die ontstaat als een groep langere tijd op tour is, men weinig slaapt, allerlei spiritualiën worden genuttigd en er veel wordt gespeeld. Je kunt het een soort van trance noemen. Feit is dat ‘in the zone’ verkeren het muzikale resultaat beïnvloed (meestal positief) en door de muzikanten als euforisch wordt ervaren. Een ervaring waar men naar hunkert als men weer terug is van een uitputtende tour.

Een groep die duidelijk ‘in the zone’ was, was het Carate Urio Orchestra dat op 3 mei 2017 in de Pletterij speelde. De groep was al ruim een week onderweg. Deze internationaal samengestelde groep onder leiding van de Belgische klarinettist Joachim Badenhorst komt eens in de zoveel jaar bij elkaar. Eerst wordt er een nieuwe plaat opgenomen en daarna gaat men op tournee.

Carate Urio Orchestra

De week ervoor waren journalist Peter Bruyn, fotograaf Hans de Bruyn en Pletterij programmeur Arno Duivestein afgereisd naar Brussel voor een interview en een concert van de groep in Studio Claus. Daar kregen ze een voorproefje van de muziek die nog het best als ‘psychedelische jazz’ kan worden omschreven.

Het concert in de Pletterij was van een hallucinerend mooi niveau. De elpee, verpakt in bananenbladeren, vond gretig aftrek, de band verdween tot in de kleine uurtjes in het Haarlemse nachtleven en het bed in het geboekte hostel Hello I’m local’, om de hoek bij de Pletterij, werd amper beslapen. Om half 5 was de band weer op. Op weg naar Schiphol voor een concert in Zwitserland diezelfde avond…

Bekijk hier de fotoreportage van Harry van Kesteren.

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.

03 Mei 2017
TOP

F

X

W

E

M